2013. szeptember 28., szombat

Kökénylekvár





Ha most azt gondoljátok, hogy megint nyavalyogni fogok, hát nem, a csipkénél már megtettem:). Kicsit rossz volt az időzítés, a két macerás lekvárt a csipkebogyót és a kökényt nem egy napon kellett volna készíteni.
Amikor a csipke elkészült nekiálltam a kökénynek, ami szintén nem volt lefagyasztva, de a szedést követően még sokat ért, puhult.
 A kökényt  (2,4 kg) megmostam, megpróbáltam kézzel szétnyomkodni, ez nagyjából sikerült. Beletettem a befőzőlábasba és el kezdtem melegíteni, közben egy kis vizet (2 dl) hozzáöntöttem. Kevergettem, levettem a gázról és kicsit nyomkodtam a krumplinyomóval, visszatettem vizet öntöttem rá. Ezt 8 dl vízig ismételgettem. Elővettem a másik befőzőlábast, beletettem a szűrőt, majd pár merítőkanál masszát és a krumplinyomóval átpasszíroztam. Az átpasszírpozott magot és a szűrőben maradt héjat félretettem. Újabb adag passzírozás, mag, héj félre. Kicsit kellett vele izmozni, de lényegesen egyszerűbben ment, mint a csipke. Amikor kész lettem, csodálkoztam, hogy milyen sok lett:). Az átpasszírozott gyümölcsöt feltettem főni és közben előkészítettem az üvegeket. Nagyon sűrű, nagyon savanyú  és gyönyörű színű volt a lekvár. Hozzáadtam 2 ek. gyümölcscukrot (fruktóz) és állandó keverés mellett főztem.  Még mindig nagyon savanyú volt. Hozzáadtam 2 ek. kanál nádcukrot, de még mindig nagyon savanyú volt. Tudtam, hogy ebből  a lekvárból csak 1 üveget tartok meg azt üvegbe kanalaztam, majd a többit még édesítettem:(. Megpróbáltam Anya ízléséhez igazítani, így még 6 ek. cukrot hozzáadtam és még 10 percig főztem. Utána üvegekbe töltöttem, lezártam, fejtetőre fordítottam, majd száraz dunsztba tettem.
Amikor kész lettem, az volt az érzésem, hogy kizárt, hogy valaha megismétlem ennek a két lekvárnak az elkészítését. Azt az esetet tudtam volna elképzelni, hogy valaki aki közel áll hozzám a betegágyán ezt rendeli, de reméltem, ez nem következik be:).

Hozzávalók:
2,4 kg kökény
8 dl víz
10. ek. fruktóz (2 ek.) és nádcukor (8 ek.)

Ebből a mennyiségből 4 üveg 375 ml és 2 üveg 220 ml lekvár lett.
üvegek előkészítéséről itt

Megjegyzés:
A kökénylekvár hasfogó hatású, ezt fogyasztásnál érdemes figyelembe venni.









3 megjegyzés:

  1. De valami isteni finom lehet!! Lehet,hogy ilyen oknál fogva nálam még nem készültek ezek a finomságok, pedig nagyon enném:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom:). Másodszorra jobban meggondolja az ember, hogy elkészítse-e:)

      Törlés
  2. Ennyire azért nem rossz, szerintem jövőre is fogsz készíteni. Nagyon szépek és finomak is biztosan. Én tettem el teljesen cukor és minden édesítés nélkül, csak a pürét. Időnként kibontva egyet édesítek vagy húshoz szószként készül. Még mindig van tavalyi. Idén nem biztos, hogy főzök, bár gyűjtögetem.

    VálaszTörlés