2013. február 12., kedd

Miért inkább biot?

Fénykép: Veszélyes-e a citromfélék héjának fogyasztása? http://www.balintgazda.hu/balint-gazda/novenydoktor/veszelyes-e-a-citromfelek-hejanak-fogyasztasa.html
Fotó innen

Sokat olvashatunk arról, hogy ne használjuk a citrusok héját, mert vegyszereket tartalmaznak, most pontosíthatjuk, hogy milyen vegyszerekről  van szó, mennyi a lebomlási idejük.

A teljes cikk itt olvasható.

Az előző cikkben szereplő anyagokról (ortofenil-fenol E-231, tibkenzanol  E-233, imazalil, prokloráz) és az esetleges egészségügyi kockázatokról itt is olvashattok.


8 megjegyzés:

  1. Gyönyörű a háttérképed! A narancs héját ne szoktam megenni, de a citromot szeretem héjastól karikázni a teába, limonádéba... Szomorú, hogy ezt nem lehet megtenni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:)Én mindkettőt szeretem. Erre a célra szoktam venni biot, amiből készítek rezselt és szeletelt héjat és azt használom fel ízesítésre. Korábban is olvastam, hogy sütibe, ha nem bio a gyümölcs inkább a készen kapható szárítmányt alkalmazzuk, de nem vagyok meggyőződve, hogy az valóban kezeletlen héjból készül. Ugyanez a gondolatom a narancslekvárral is:)

      Törlés
  2. Én is imádom a citromhéjat. Abban a szerencsében van részem, hogy a közeli spárba hozatnak bio citromot, ami így nem is megfizethetetlen. Ez az én ajándékom magamnak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez tőlem jó pont a multiknak, hogy általában szerepel a kínálatukban (friss) bio élelmiszer is. Én egy saját citromfán gondolkodom:)

      Törlés
  3. A szomorú helyzet az, hogy itt nálunk eddig sehol sem láttam bio déligyümölcsöt. Utána kell érdeklődnöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valószínű, amikor megjelenik az igény, megjelenik a kínálat is, már ha eddig nem volt.

      Törlés
  4. Én sajnos hosszú évek óta csak egyszer láttam bio citromot a Spárban, pedig két Spár is van nálunk, meg szerintem tízezresnél több lakosú városban igény is lenne rá.
    Így aztán bűvészkedek tengeri sós,meg szódabikarbónás áztatással, körömkefézéssel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :(. Régebben én is úgy tudtam, hogy a szódabikarbónás áztatás segít, de most a cikkből kiderült, hogy csak a közvetlen felszinen lehet vele eredményt elérni.

      Törlés