2012. augusztus 4., szombat

A természet nem hypermarket-vadszederlekvár helyett bodzalekvár (? )variációk



Minap Erdőkóstoló jelezte, hogy érik a  vadszeder. (Recept nála is hamarosan!) Irány a rét! Biztos, ami biztos alapon vittem magammal egy zacskót a gyümölcsnek mert olló és metszőolló nélkül egy lépést sem teszek:) Vadszeder nem volt, ellenben csüngtek az érett bodzabogyók az ágakon.  Úgy látom a bodzaérésben leelőztük a déli megyéket, bár nem vagyunk versenyben:) Így most vadszeder helyett bodzalekvár készült. Nem tudom, másoknak mi a tapasztalata vele, de én elsőre nem voltam oda az ízéért, olyan kesernyés és semmilyen, azt nem tudom, cukor hozzadával mi történt volna, de így nem ízlett, de a színe az gyönyörű:) Így több okból is almával dúsítottam. Egyrészt a cukor kérdést akartam ezzel megoldani, másrészt reméltem, hogy javít az ízén, harmadrészt a lehulló gyönyörű mucsu almáim sem vesznek kárba.
 Közben amig  a lekvárt gőzölögtettem  olvastam   Gionetta hozzászólásában, hogy bodzabogyóból és  bodzavirágból fog zselét készíteni. Fagyasztottam le virágot palacsintába, így arra jutottam, hogy a fele lekvárt almásra a másik felét almás-bodzavirágosra készítem. 

Bodzalekvár 2012.08.02.
Biztos van kevésbé macerás elkészítési mód, de én így készítettem:
A bogyókat leszedegettem,(nagyon könnyen lejönnek, de nagyon erősen színez. Célszerű gumikesztyűben dolgozni, és ha lecsepeg gyorsan letörölniJ:). A főzőedényt véletlenül se mossuk el gumikesztyű nélkül, mert elszínezi a körmöket is.
A leszedett bogyókat megmostam, pár zöld bogyó a tetjére úszott, azokat kiszedegettem és megvizsgáltam nincs-e még benne.
Átpaszíroztam, a levét egy sűrű szűrőn átszűrtem, a magokat kidobtam.(nem hittem el, hogy az összes mag kijött, ezért
A lét visszaöntöttem az átpasszírozott gyümölcsre és felmelegítettem, újra átpaszíroztam és szűrtem. Remélem sikerült minimalizálni, a benne maradó magok számát. Egyrészt a  mag enyhén mérgező , bár a lekvárt nem kilószámra esszük, hogy problémát okozzon, de azért jobb az óvatosság, főleg, ha gyerekek is fogyasztják. Másrészt nálunk se nyerők a magok a lekvárban.
Az almát meghámoztam kb.2 kg, a kukacos részt kivágtam, ez opcionális:), feldaraboltam és leturmixoltam.
Néhány kanál bodzával (80 dkg bodza 1/3 részével főztem, párologtattam, főztem.  A főzés és párologtatásról  itt.
Amikor kb. késznek nyílvánítottam, a  lekvárt  elfeleztem és a felébe két maréknyi bodzavirágot tettem, amivel a virágos lekvárt tovább főztem, majd  a végén  a virágot kiszedtem.
Cukrot nem tettem bele és citromot sem, mert az almától elég savanykás és édeskés lett.
Üvegekbe kanalazta, lezártam (remélem légmentesen) a tetejére fordítottam 5 perc után száraz dunsztba tettem. (üvegek tisztítása itt is)
A lekvár másik felét újra felmelegítettem  és a fentiekkel megegyező módon elkészítettem.

Kimaradt kb ½ üvegre  (370 ml) való lekvár ugyanannyi bodzalé

2012.08.03.
Volt itthon szilva. A legérettebbekről  a héját lehúztam, kézzel összenyomkodtam és a megmaradt almás-bodzás lekvárral felfőztem. Serintem ez a nyerő.A szilvától sokkal krémesebb az állaga, mint az almától. Holnap a dunsztban lévőket átfőzöm szilvával:) Csak nehogy kiderüljön, hogy valamilyen gyümölcs kombinációjával még finomabb és újra átfőzzem:)

2012.08.04.
Végül nem főztem át, csak kiegészítettem a szilvát, hogy két kisüveg lekvár legyen és hozzáadtam a bodzalét. A végén az egyik üveg lekvárba 1 ek. mézeskalács fűszerkeveréket tettem. Forrón üvegekbe töltöttem, majd száraz dunsztba tettem.
Nem ez volt a legeredményesebb projektem, 3 nap alatt 4 kisüveg lekvár:) , összesen 3 üveg 375 ml egy 280 ml.:)
Végül nem tudom, hogy az elkészült lekvár mennyire bodza, vagy alma- és szilvalekvár bodzával.


terebess-en nagyon sokféle variácóban található bodzalekvár, úgy látom almás és szilvás is.

10 megjegyzés:

  1. Megelőztél, én is almával és citrom ízesítéssel főztem, szilvával még nem próbáltam, de jó ötlet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most, hogy mindkettőt próbáltam, a szilvás jobban ízlik, de a szkeptikusok az almásat is szerették:)

      Törlés
  2. Remélem a virággal készült lekvár Neked is annyira fog ízleni, mint nekünk. A virágfagyasztásra még nem gondoltam, de jó ötlet! És ha hazamegyünk remélem már szedhetek én is bodzabogyót és a szederszedésben sem előzött meg senki, mert azt nagyon szeretjük és van egy tuti eldugott helyünk. Ha meg nem így lesz, akkor majd jövőre. Ugyanis tavaly, nem viccelek, kiló számra szedtem a szedret és abból készült rengeteg lekvár. Abból meg van éppen elég. ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó benne, de szerintem még elbírt volna 1-2 virágot, mert így inkább az illatán éreztem. Kevés virágot fagyasztottam le, és nem akartam mind beáldozni a lekvárba, de jövőre ezzel is kalkulálok:) Biztos lesz bodzabogyó, mert nálunk általában le van maradva a természet és már befőztem:) Várom a beszámolót a szederlekvárról:)!

      Törlés
    2. Javaslatom: a májusban szüretelt bodzavirágból főzzél télállószörpöt / 1l vízből 1 kg cukorral felforralt és langyosra hűlt szirupban áztass 2 napig 30 tányérról ollóval lecsipkedett virágporos bodzaszirmot/, és ezzel a bodzabogyó lekvárt eredményesebben ízesítheted, mint a lefagyasztott bodzavirággal...

      Törlés
    3. Marad a fagyasztás, mert eleve kerülöm a cukor hozzáadását a lekvároknál:), de köszönöm a tippet.

      Törlés
  3. Jó kis írás, jó kis lekvár(ok):)
    Szedres jövő hetet!

    VálaszTörlés
  4. Most szedtem a szomszédban gyönyörű bodzabogyókat :-) Én körtével tervezem vegyíteni, rengeteg hullott körte van anyósoméknál.

    VálaszTörlés
  5. Azzal is nagyon jó lesz:) Szép színe lesz a bodzától és a körte megoldja az édesítést.

    VálaszTörlés