2013. május 5., vasárnap

Galagonya gyűjtés

Fel kell függesztenem a rét látogatását. Egyes helyeken, már kb. 80 cm a növénytakaró, nem akarom letarolni, meg kell várnom a kaszálást. (Közelítünk  tavaly május 21-i állapothoz). Csodaszép, ahogy boglárkák hatalmas összefüggő sárga folyama, az elvirágzott piypangok fehér foltjai megtörik az összefüggő zöld takarót és ahogy ez ringatózik a szélben. Az erdőben is hatalmas az aljnövényzet óriási csalánok, zamatos turbolyák Szinte hihetetlen, hogy ez a burjánzás kevesebb, mint egy hónap alatt következett be. És mindenütt rengeteg fény. (a fényképezéshez kicsit sok is) és meleg. 
Ami van gyógynövény szempontból: galagonya, elvétve virágzó pitypang, selyemkóró (vaddohány), zsurló. 
Ami nincs még, illetve csak ígéret van :akácvirág, vadrózsa :), bár tegnap Erőkóstoló posztolta a Facebook oldalán, hogy  náluk már ezek is nyílnak a természet behozta a lemaradást. Kíváncsian várom itt is behozza-e tavaly az első akácot május 10-én szedtem. (Milyen szerencse, hogy minden dokumentálva van:)) 
A mai gyűjtés egy kosár galagonya virágos hajtás, már száradnak. Segítséget kell kérnem  ennek a növénynek a beazonosításához Erdőkóstolótól. Szakértői válasz:
ernyős sárma 

közönséges bojtorján vagy nagy bojtorján

selyemkóró
A  galagonya szinte törpének látszik a hárs mellet, pedig elég termetes szinte csak az alsó ágait értem el, pedig nem vagok alacsony.
galagonya
mezei zsurló


akác
vadrózsa

 


2 megjegyzés: