2013. február 7., csütörtök

Sárgarépatorta


Korábban a sárgarépatorta szó hallatán egy egészséges, reform édességre asszociáltam. Most, hogy jó sok receptet megnéztem szertefoszlott ez az elképzelésem:)
Tavaly ettem egy cukrászdai változatot, ami elég jó volt, na jó, finom volt. Akkor nem elmélkedtem rajta, hogy vajon hogyan készült. A látott receptek alapján gondolom, nem spóroltak a cukorral, de nincs az az emlékképem, hogy túl édes:).
 Vasárnap szembe jött velem egy recept, de kicsit meglepett, hogy  2:1 a cukor javára (40 dkg cukor, 20 dkg liszt). Elsőre azt gondoltam elírás, megkerestem a hivatkozott bloggert és előtúrtam a receptet és valóban 40 dkg cukor és 20 dkg liszt szerepelt a receptben. Ilyen  cukor alapú édességet/süteményt én ugye nem süthetek,de nem is akarok. Tovább kutakodtam, már találtam olyan recepteket, ahol az arány 1:1, döntetlen:).  Ez már jobban tetszett, de még így is sokalltam a cukor mennyiségét.
No, mivel nem találtam olyan receptet, ami rám lett volna szabva,  így ezt gyártottam.

Hozzávalók (24 cm tortaforma 12 szelet)

20 dkg sárgarépa
15 dkg dió/mogyoró (10 dkg is elég)
1,5 dl olívaolaj (mogyoró jobb lett volna, de nem volt)
20 dkg zabpehely
12 dkg nádcukor (10 dkg is bőven elég)
2 db tojás (160 g)
4 ek. narancslé ez nálam ½ narancs
5 dkg apróra vágott  aszalt sárgabarack(elhagyható)
3 dkg mazsola (elhagyható)
2 dkg kandírozott narancshéj (elhagyható, de így jobb:))
½ ek. mézeskalács fűszerkeverék
1 púpozott tk. szódabikarbóna
¼ kk. só

A zabpelyhet ledaráljuk. Hozzáadjuk a sót, mézeskalács fűszerkeveréket, szódabikarbónát és a pirított, durvára vágott pirított diót.
A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk és kislyukú reszelőn lereszeljük.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját és a cukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk a reszelt répát,barackot, mazsolát, kandírozott narancshéjat, narancs levét  majd összekeverjük.
A nedves és száraz anyagokat összedolgozzuk.
A tojás fehérjét habbá verjük és beleforgatjuk a masszába.
A tortaformát sütőpapírral kibéleljük és beleöntjük a masszát.
180 C-on kb 40 perc alatt (tűpróba) megsütjük.

Elsőre 10 dkg cukrot tettem bele, de attól tartottam, hogy a többiek nehezményezni fogják, így végül jófejségből megemeltem 12 dkg-ra. Nekem lehetett volna kevésbé édes, a családomnak pont jó volt. Legközelebb lecsökkentem 10 dkg-ra a cukrot és az aszalványok mennyiségét is visszaveszem, szerintem úgy is fogják szeretni :).

Nem szoktam számolgatni az ételek kalóriatartalmát, most tájékozódás jelleggel megtettem, ha kiszámoltam, megosztom:)

kalória/100gr
felhaszn.mennyiség kalóriatartalma
sárgabarack
                241   
              121   
mazsola
                276   
                83   
cukor
                375   
              450   
dió
                654   
              981   
zabpehely
                376   
              752   
olívaolaj
                819   
           1 106   
tojás
                   68   
              136   
répa
                  35   
                70   
összesen

           3 698   
1 szelet

              308   

Szakmai ártalomként további merényleteket is elkövettem a számokkal, de a táblázat többszöri kísérletre is szétesett, amikor bemásoltam, így  nem tudom közreadni, hogy mi lett volna, ha... :)
(A kandírozott narancshéj és a narancslé valamint a fűszerek kalóritartalmát nem tartalmazza a tablázát, így kicsit több lesz az)

Aki tudja , hogy az édesítésen kívűl milyen szerepe van a cukornak a tésztában amiért a 20 dkg liszthez 40 dkg cukor kell a fenti arányok figyelembevételével, kérem ossza meg velem.

Végül ebből a receptből indultam kihttp://www.receptvarazs.hu/receptek/recept/sargarepa_torta

6 megjegyzés:

  1. A cukrot én is mindig redukálom (de tudod:), igen számomra is hihetetlen, 40 dkg cukor, 20 dkg liszt felfoghatatlan. na de mindegy, ha valaki úgy szereti :)
    Nagyon szimpatikus a répatortád, a Te összeállításod nekem is tökéletes. Ó és a nyitó kép, gyönyörű. Mennyi finomság! Tetszenek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy benéztél és bearanyoztad a napomat:) Ölellek:)

      Törlés
  2. Akkor nem keresgéltél elég jól, ha csak annyira cukros recepteket találtál! :D
    Nálam pl. eredetileg 15 dkg jár bele. Méz vagy cukor. És ugyanennyi jár Renátánál is, akitől a receptet átvettem. És még tojás sem kell bele. Isteni: ízre, állagra, mindenképpen. Nézd meg őket. Majd nyugodtan készítheted 10 vagy 12 dekával, ahogy a ti ízléseteknek a legjobban megfelel.:) Jó, hogy eszembe juttattad, mert már rég nem készült nálunk sem.
    A link itt van: http://edithreceptjei.blogspot.ro/2011/12/sargarepatorta-renatatol.html , a bejegyzésből majd találsz linket az eredeti recepthez is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a Google-ra hagyatkoztam és az alső két oldalon ilyenek voltak:), és nem emlékeztem, hogy valakinél akikit olvasok láttam volna. Köszi a receptet, úgy látom, hasonlót készítettem, mint a Te tortád. A tojásnélküliségnek külön örülök, mert a tyúkok takarék üzemmódon vannak.

      Törlés
  3. Hű de jó az új főcímképed!
    A sárgarépa torta jöhetne! Én svájciasan sütöttem egy-kétszer, és a cukrot szinte mindig simán lecserélem, vagy lecsökkentem minden receptben. Ha úgy érzem a cukor tömege is kellene ahhoz, hogy jó legyen a süti akkor helyettesítem darált magokkal, zabpehelyliszttel zabkorpával, stb. Sütit még nem dobtam ki soha!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik:)Ez a svájcias répatorta felkeltette az érdeklődésem, utána fogok nézni. Köszi az ötleteket!

      Törlés