2012. október 2., kedd

Sült paradicsom



Ha abból indulunk ki, hogy valami attól mediterrán, hogy olívaolajat tartalmaz, akkor az én ételeim 98 %-a mediterrán:), mert amit nem vajban főzök, azt olívában készítem.  Akkor mi is ez? Zöld fűszeres sült paradicsomkrém vagy mediterrán sült paradicsomkrém zöld fűszerekkel? 
A sült paradicsomra augusztusban kaptam rá, az első ilyen szószt is akkor készítettem, de nem sikerült  valamire való képet összehoznom, így elmaradt a posztolása. De a minap, nagyobb mennyiségű isteni finom paradicsomhoz jutottam, először be akartam főzni, végül arra jutottam, hogy nem áldozom fel a jelent a jövőért:), így aztán különböző nyárzáró vagy nyarat idéző finomságokat készítettem belőle:) A technológia rém egyszerű. 

Sült paradicsom
A paradicsomokat megmossuk, ha szükséges a  szár körüli részt eltávolítjuk, kb.1 cm szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben az olajat felmelegítjük, majd a paradicsomok mindkét felét megsütjük. Sózzuk, borsozzuk, illetve ízlés szerint fűszerezzük. (Szerintem több fő részére is gyorsabb serpenyőben elkészíteni, mint tepsiben, de úgy is lehet) 

Sült paradicsomkrém
 A megsült szeletekről a héjat eltávolítjuk. Olajat melegítünk, beletesszük a sült paradicsom szeleteket, kicsit összenyomkodjuk és besűrítjük. (Ha nem égettük el az olajat, amiben a paradicsomokat sütöttük abban folytathatjuk a sűrítést) Fűszerezhetjük fokhagymával, kakukkfűvel, csomborral, bazsalikommal, de csak sózva és borsozva is finom:). Én ezeket a bors kivételével mind tettem bele.
Ehetjük sült zöldségekkel, vagy tésztával. Én ma pirítóssal ilyet reggeliztem. Aztán az ebédhez továbbfejlesztettem, de arról holnap:)







10 megjegyzés:

  1. Elájulok...és a paradicsomban végzem:)
    Nagyon szeretem én is, s bizony olvasva, és nézve a képeid (GYÖNYÖRŰEK a képek) a számban éreztem az ízét:)
    Jó éjszakát!

    VálaszTörlés
  2. Jajj, ne!:) Remélem, nem történik semmilyen tragédia a paradicsomban:)Köszönöm, kedves vagy. És, hogy ízlik? Jó éjt!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet! Egy úttal ,Nagyon boldog névnapot kivánok neked:))

    VálaszTörlés
  4. Nekem is tetszik! Beiktatom míg még van hazai paradicsom.

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon vonzó! Nagyon tetszik, el is teszem jövőre, amikor érik a sok finom paradicsom a kertemben és remélem nem fogja a gomba megtámadni, mert állíthatok fel fóliasátrat. :-)) Köszi az ötletet! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök:) Szerintem a gombás betegségek párás időben és sok eső után támadnak, legalábbis nálunk eddig így volt. A fóliasátor pedig pont ezt támogatja, de lehet, rosszul tudom.:)

      Törlés
  6. Ha valami csoda folytán igazi paradicsomhoz jutnék, biztosan elkészíteném, de sajna erre nem nagy az esély. Gyönyörű a színe és az a szelet kenyér annyira jól néz ki:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom hogy nincs Nálatok igazi paradicsom:(. Ellenben vannak gyönyörű fenyők és tavak:). Már a róka is megmondta, semmi sem tökéletes:)

      Törlés