2012. szeptember 18., kedd

Rakott kelkáposzta vagy rakott krumpli?
 A minap a szervezetem azt mondta állati eredetű fehérje, és kelkáposzta:), így mi más készülhetett volna, mint rakott kel vagy rakott krumpli vagy kelkáposztás rakott krumpli, vagy rakott kelkáposzta krumplival:)?
Bizonyos irányzatok szerint nem jó az állati eredetű fehérjéket kombinálni,  sőt az állati eredetű fehérje sem:), de néha nekem belefér.

4 adaghoz

5 tojás
 7 közepes burgonya
 9 nagy levél kelkáposzta
 4 dkg vaj
 2 ek. liszt
 4 dl tej
 4 ek. tejföl
2+2 ek.reszelt parmezán
bors

A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük. (Én szoktam sót tenni a főzővízbe) A héját lehúzzuk, majd karikákra vágjuk.
A tojást megmossuk és keményre főzzük. (szintén sós vízben)Lehűtjük, eltávolítjuk a héját és karikákra vágjuk.
A kelkáposztát megmossuk jó alaposan, a vastag erezetét eltávolítjuk, majd enyhén sós vízben:) megfőzzük. (Én nem szoktam teljesen puhára)Leszürjük és jól lecsöpögtetjük.
Elkészítjük a besamelt: A vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet és kicsit pirítjuk. (Nem szoktam felforralni a tejet, bár az a hivatalos verzió. Leveszem a tűzhelyről és lassan hozzáadom a tejet és közben folyamatosan keverem egy habverővel , nekem így nem lesz csomós). Visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Amikor elkészült belekeverjük a tejfölt és a parmezánt sózzuk, borsozzuk.
Egy tűzálló tálat megkenünk vajjal, (de ez el is maradhat), majd a hozzávalókat bele rétegezzük.(A burgonya kerüljön az aljára, mert a felesleges nedvességet felszívja). Minden réteget esetleg meszórhatunk reszelt parmezánnal vagy sajttal,  majd öntünk rá a besamelből. A tetejére reszelt sajtot szórunk. Sütőben a sajt pirulásáig sütjük.

5 megjegyzés: