2012. augusztus 24., péntek

Cukkinilekvár másképp II. Citromos-őszibarackos cukkinilekvár bazsalikomvirággal



Sok a barack, sok a cukkini:) A nagysikerű csokis-mentás cukkinilekvár után a következő kreációm:).
Akartam még cukkinilevárt készíteni, de milyen legyen?. Mivel éppen barackmentés volt, így adta magát, hogy őszibarackos legyen, ami kiválóan megoldja az édesítést is. Közben bevillant, lehet, a hőség miatt, a citromos íz. Szeretem a citrom/narancs lekvár kicsit savanykás-kesernyés ízét, így arra gondoltam, hogy azon túl, ami színmegőrzéshez szükséges, teszek bele citromot, hogy a citromlekvárra is hasonlítson, héj is került bele.

½ bio citrom összevágot héja
1 citrom leve (ízlés szerint)
65 dkg cukkini
65 dkg mézédes őszibarack
10-12 bazsalikomvirág

A barackot megmostam kimagoztam, a héját lehúztam. A cukkinit megmostam, mivel nagyon zsenge volt, így se a magját, se a héját nem távolítottam el. Kisebb darabokra vágtam, hogy könnyebb legyen turmixolni, A hozzávalókat egyben leturmixoltam.
A lekvárfőző lábasba öntöttem, a sütőt bekapcsoltam és betettem. Néha megkevertem, biztos ami biztos alapon. Ne nagyon kenjük ki a lekvárt a  lábas oldalára, mert ráég, ha ráégne, mint nálam:) a ráégett részt ne keverjük bele a lekbárba. Amikor megfelelőnek ítéltem a sűrűségét (lehet sűrűbbre, de hígabbra is hagyni) beletettem a bazsalikomvirágot, majd az előkészített üvegekbe kanalaztam. Fejtetőre állítottam 5 percre és szárazdunsztba tettem. (Mivel én kis mennyiségekkel dolgozom, nálam csak1 nap a dunsztolás)

A fenti mennyiségből 2 db 375 ml üveg lekvár lett és egy nagyobb kóstoló,
De, hideg levesnek vagy turmixnak is kiváló

11 megjegyzés:

  1. Szuper recept! Kár, hogy nincs errefelé őszibarack!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:) Sajnálom, jövőre időzitsd a Magyaroszági látogatásod a barack érésének idejére és egyél jó sokat belőle:)

      Törlés
  2. Ez érdekes recept! Barackkal biztos még különlegesebb, mint csupán citrommal. Én pl. kipróbáltam naranccsal is, de az nem lett olyan finom, kevésbé volt intenzív narancsízű, pedig sok gyümölcsöt tettem bele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A barack inkább a cukor funkcióját tölti be a lekvárban, de természetesen az állagán és az ízén is változtat. Nem tudom, tettél-e a héjból a lekváradba, mert az segít kiemelni a narancs ízét. Ha jövőre is cukkini dömping lesz, és legalább felére lecsökken a lekvárok mennyisége:) kipróbálom a narancsos verziót is.

      Törlés
  3. Hát ez is csúcs:) Szívesen körülnéznék a kamrádban, nagyon fincsi lekvárokat, befőtteket készítettél, ez is nagyon különleges:)

    VálaszTörlés
  4. Finom lehet. A bazsalikom is érezhető benne?

    VálaszTörlés