2012. június 22., péntek

Gyógynövénygyűjtő túrám

Leszedtem a kertben fellelhető gyógynövényeket (levendula, citromfű, kapor) és gyűjtöttem pár félét, és még az eső előtt fel akartam dolgozni. Találtam egy bodza bokrot amin éppen nyílt még néhány elkésett  virág. Igazság szerint két bokor volt, de a másik megközelítéséhez nem voltam elég elszánt/vakmerő. Egy mocsarason kellett volna átkelni, de ezt nem vállaltam be, ezeknek a megszerzése is elég kalandos volt:) De így már tudok egy kis üveg bodzás mézet készíteni. Mivel többféle gyógynövény is volt, ahol a bodzát találtam, így később visszamentem és az alábbi kincsekkel tértem haza:) Ma világossá vált, hogy nem célszerű elhagynom a házat metszőolló és papírzacskó nélkül, soha nem tudhatom előre mikor jön velem szembe egy régóta keresett gyógynövény. Attól tartok, ez hamarosan egy kis ásóra is ki fog terjedni.

Első menet:)

cickafark (Archillea millefolium) és bodza (Sambucus nigra)

Levendula (Lavandula angustifolia), Máriatövis (Sylibom marianum), erdei mályva (Malva sylvestris)

Levendula (Lavandula angustifolia), Máriatövis (Sylibom marianum), erdei mályva (Malva sylvestris), bodza (Sambucus nigra), citromfű (Melissa officinalis)


 Második menet:)




fekete ürömfű (Artemisia vulgaris)

orbáncfű (Hypericum perforatum)

 fekete ürömfű (Artemisia vulgaris), libapimpo (Potentilla anseria), orbáncfű (Hypericum perforatum), orvosi somkóró (Melilotus officinalis) cickafark (Archillea millefolium)
Száradnak: cickafark (Archillea millefolium) diólevél levendula (Lavandula angustifolia)
Száradnak: citromfű (Melissa officinalis), cickafark (Archillea millefolium)
Száradnak: cickafark (Archillea millefolium), kapor
Feldolgozás:   orvosi somkóró (Melilotus officinalis) orbáncfű (Hypericum perforatum), bodza (Sambucus nigra)
Feldolgozás: orbáncfű (Hypericum perforatum)

Feldolgozás: orvosi somkóró (Melilotus officinalis)
Mivel nem nagyon tudnék mit hozzátenni, így ajánlom a gyógynövénygyűjtésre vonatkozó szabályokról tajékozódjatok Erdőkóstolónál.
A most gyűjtött és feldolgozott gyógynövényekről külön bejegyzésekben fogok foglakozni, ott mindent, általam fontosnak tartott információt   megadok majd.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon hasznos gyógynövényeket gyüjtöttél. Én az eddig szedett és már megszárított gyógynövényeket hétfőn csomagoltam el, mert az még fogyó hold napja volt, és a holdnaptár szerint a télire szánt gyógynövényeket fogyó holdnál érdemes bezacskózni, így biztos nem penészedik meg.
    Sajnos az orbáncfű felénk már teljesen kipusztult, a kamilla is. Amit lehet házilag termeszteni, azt tettem a kertembe. A cickafark nálam még most kezd nyílni, a diólevet pedig most megmosta az eső, holnap akarom szedni. Mezei zsurlót,ragadós galajt, citromfüvet és szederlevelet tettem eddig.

    VálaszTörlés
  2. Orbáncfűből csak egy tövet találtam, és csak a felét szedtem le, hogy maradjon másnak is.Ezen a helyen eddig nem gyűjtöttem semmit, bár nagyon közel van, de holnap még szétnézek jobban, és viszek megfelelő eszközt is, már betettem a csomagtartóba:)

    VálaszTörlés