2013. november 21., csütörtök

Téli gyógyteák - 1.Csipkebogyótea



Szinte az egyik legismertebb gyógynövény számtalan felhasználási módja létezik. Ezek közül talán legeltejedtebb a  tea és a lekvárkészítés. A csipkebogyónak magas a C-vitamin tartalma, emiatt a téli időszakban napi 1-2 csésze tea elfogyasztásával hozzájárulhatunk  szervezetünk folyamatos C-vitamin szükségletének biztosításához.

Hogyan kell csipkebogyóteát készíteni?
Hogyan készül általában a csipkebogyó tea? Hideg áztatással vagy forrázattal. Mindkét módszernek van előnye és hátránya.

Hideg áztatás, a csipkehúst (magozott bogyó) 6-8 órára langyos vízbe áztatják, majd szűrik, esetleg mézzel ízesítik és fogyasztják. (vannak olyan vélekedések, hogy rövidebb ideig áztassuk, mert elszaporodhatnak benne nemkívánt baktériumok)
előnye: gyümölcshús C-vitamin tartalma nem károsodik
hátránya:a gyümölcshúsban lévő egyéb hőre oldódó hatóanyagok nem kerülnek kivonásra és így sok értékes anyagot elpocsékolunk. (Tételezzük fel, hogy nem vagyunk olyan takarékosak, hogy a teakészítés során leszűrt gyümölcshúst összegyűjtjük későbbi feldolgozásra).

Forrázat vizet forralnak és a csipkehúsra öntik, lefedik, amikor langyosra hűlt mézzel  ízesitve vagy ízesítés nélkül fogyasztják.
előnye:a gyümölcshúsban lévő hőre oldódó anyagok kivonásra kerülnek.
hátránya: a C-vitamin hőérzékeny, emiatt a tea legértékesebb hatóanyagának nagyrésze elvész.

Hogyan kell tehát csipkebogyóteát készíteni? A két módszer  ötvözésével.
Egy kévéskanál csipkehúst (magozott csipkebogyó) 6-8 órára 2 dl langyos vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. Ezt követően 2 dl vizet forralunk és a leszűrt gyümölcshúst leforrázzuk, lefedjük, 10 percig  állni hagyjuk, majd leszűrjük. Amikor langyosra hűlt a két teát összeöntjük és mézzel ízesítjük vagy ízesítés nélkül fogyasztjuk.

Hogyan készítsük ha csak szárított bogyónk van?
A bogyót felhasználás előtt egy mozsárban zúzzuk össze és a fentiek szerint járjunk el. Az elkészült teát ebben az esetben egy filteren szűrjük le fogyasztás előtt. (A bogyóban lévő szőrök gyomorproblémákat okozhatnak)

Egészségünkre:)

6 megjegyzés:

  1. Csodás összefoglalás!!!! Nagyon szeretem a természet kincseit! Most morzsolgatom a szárított fűszereimet..)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:). Sokan vagyunk így ezzel:). Szuper, milyen fűszernövényeid vannak?

      Törlés
  2. Nagyon jó, éppen a napokban végeztem a magozással. Ha teakeveréket szeretnék gyártani pl hibiszkusz,csipkebogyó,bodza, még milyen gyógynövényt, és milyen arányban tudok hozzáadni? 4-éves gyerköc is ihatná! Előre is köszi a segitséget:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem értek egyet azzal a vélekedéssel, hogy megelőzésképpen igyunk gyógyteákat egy-két kivételtől eltekintve, azokról fogok mostanában írni. Az egyik kivétel a csipkebogyótea, mivel magas a C-vitamin tartalma amire folyamatosan szüksége van a szervezetnek. Mivel a csipkebogyó hőérzékeny jobb külön kezelni és nem keverékben alkalmazni. Én gyereknek inkább valamilyen gyümölcsből pl. almából készült teát adnék és azt is fűszerezés nélkülit (fahéj, szegfűszeg, gyömbér). Felnőtteknek sokféle fűszeres teát lehet készíteni, de a fűszerek esetén is figyelembe kell venni kontraindikációkat. Pl.ezeket http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2011/11/gyumolcstea.html
      http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2011/12/karacsonyi-ajandek-teak.html

      Törlés
  3. Kívánok Neked és családodnak békés, áldott ünnepet! :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm. Nektek is boldog karácsonyt kívánok!:)

    VálaszTörlés