2012. február 26., vasárnap

Citromos-csokis kekszek


25 dkg zabpehely
15 dkg kukoricaliszt
8 dkg kandírozott citromhéj
15 dkg vaj
5 dkg mandula
1 tojás
4 dkg 74 % csoki
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve (ez 8 ek. volt)
csipetnyi só
17 dkg méz
1,5 tk. szódabikarbóna

A citromot jó alaposan megsikáljuk, akár bio, akár nem. (Ha nem bio, áztassuk szódabikarbónás vízbe)
A héját lereszeljük, majd kifacsarjuk.
A zabpelyhet, mandulát ledaráljuk, hozzáadjuk a lisztet, sót, szódabikarbónát a citrom reszelt héját, majd összekeverjük.
 A csokit durvára vágjuk és a lisztes keverékhez adjuk.
A kandírozott citrom héjat apró darabokra vágjuk, és a citrom levével, tojással, mézzel, vajjal jól összekeverjük és a  száraz anyagokkal összedolgozzuk.
 A tésztából cipót formálunk és hűvös helyen pihentetjük 1-1,5 órát.
A nyújtódeszkát meglisztezzük, és 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. A nyújtófát is lisztezzük meg,mert a tészta egyébként hozzáragad.
Különböző formákkal kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. A sütőt előmelegítjük 200 C-ra és 5-7 perc alatt megsütjük.
kb 60-70 db lesz ebből a mennyiségből.

Doktor House maratont terveztünk a fiúkkal arra készültek a kekszek. A sütés-főzés úgy működik, amire éppen rákattanok, olyan ételek készülnek. Mostanában a savanykás dolgokra vagyok rákattanva (aki ismeri a hagyományos kínai orvoslást, az tudja, hogy mely szervekhez kapcsolódik ez az íz), ennek fényében készültek az ételek és most ez a keksz is, ami gyakorlatilag a karácsonyra sütött narancsos és az általában sütött kekszeim citromosítása:).

A kandírozás leírása itt:http://ezmegaz-krinsz.blogspot.com/2011/12/narancsos-zabkeksz.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése