Romantikus hangulattól vezérelve a nyáron készítettem el ennek a keksznek a prototípusát. Emlékeim szerint nem volt elég édes és levendula ízű. Most, hogy elfogytak a karácsonyra sütött kekszek, azon elmélkedtem, hogy melyik fajta legyen.Mivel Valentin nap szele valamilyen szinten megcsapott, nem lehetett kérdés, hogy a romantikus levendulás keksz készül. A korábbi receptemhez képest változtattam az összetevőkön és az összetevők arányán, így sokkal finomabb lett.
20 dkg zabpehely
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg kukoricaliszt
4 evőkanál méz (20 dkg)
10 dkg vaj
1 tojás
10 dkg mandula + (annyi ½ mandula ahány kekszet készítünk vagy mandulaforgács (opcionális)
5 dkg mazsola
4 dkg 74 % étcsokoládé
3 ek. levendula virág
2 kk.l vanília kivonat
1 tk.szódabikarbóna
kevés só
Elkészítése:
1. A zabpelyhet és a levendula virágot megdaráljuk. A csokoládét durvára vágjuk. A mandulát durvára daráljuk.
2. A száraz anyagokat összekeverjük
3. A mézet kikeverjük a felolvasztott vajjal és tojással. Hozzáadjuk a sót és vaníliát.
4. A vajas masszába belekeverjük a a ledarált mandulát, mazsolát, végül a lisztes keverékkel összedolgozzuk. Egy zsíros lágy tésztát kapunk.
5. A tésztából cipót formálunk és 1,5-2 órát hűtőben pihentetjük.
6. A tésztát kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét megszórjuk mandula forgáccsal és a nyújtófa segítségével belenyomjuk a tésztába.
7. Tetszőleges alakú és méretű formákkal kiszúrjuk.
8. Sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben 200 fokon 5-7 perc alatt megsütjük. Rácson kihűtjük
Ebből az adagból kb.60-70 db keksz lesz. Dobozban nagyon sokáig eltartható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése