2012. február 12., vasárnap

Mandulás-levendulás keksz




Romantikus hangulattól vezérelve a nyáron készítettem el ennek a keksznek a prototípusát. Emlékeim szerint nem volt elég édes és levendula ízű. Most, hogy elfogytak a karácsonyra sütött kekszek, azon elmélkedtem, hogy melyik fajta legyen.Mivel Valentin nap szele valamilyen szinten megcsapott, nem lehetett kérdés, hogy a romantikus levendulás keksz készül. A korábbi receptemhez képest változtattam az összetevőkön és az összetevők arányán, így sokkal finomabb lett.

20 dkg zabpehely
10 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg kukoricaliszt
4 evőkanál méz (20 dkg)
10 dkg vaj
1 tojás
10 dkg mandula + (annyi ½ mandula ahány kekszet készítünk vagy mandulaforgács (opcionális)
5 dkg mazsola
4 dkg 74 % étcsokoládé
3 ek. levendula virág
2 kk.l vanília kivonat
1 tk.szódabikarbóna
kevés só

Elkészítése:
1.    A zabpelyhet és a levendula virágot megdaráljuk. A csokoládét durvára vágjuk. A mandulát durvára daráljuk.
2.    A száraz anyagokat összekeverjük
3.    A mézet kikeverjük a felolvasztott vajjal és tojással. Hozzáadjuk a sót és vaníliát.
4.    A vajas masszába belekeverjük a a ledarált  mandulát,  mazsolát, végül a lisztes keverékkel összedolgozzuk. Egy zsíros lágy tésztát kapunk.
5.    A tésztából cipót formálunk és 1,5-2 órát hűtőben pihentetjük.
6.    A tésztát kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk, a tetejét megszórjuk mandula forgáccsal és a nyújtófa segítségével belenyomjuk a tésztába.
7.    Tetszőleges alakú és méretű formákkal kiszúrjuk.
8.    Sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben  200 fokon 5-7 perc alatt megsütjük. Rácson kihűtjük
Ebből az adagból kb.60-70 db keksz lesz. Dobozban nagyon sokáig eltartható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése