Minap unokaöcsém elkészítette a barátnője kedvenc ételét a lasagne-t. Mivel túl nagy főzési tapasztalata nincs, így tanácsadóként:) részvettem a
projektben és kisebb munkafolymatokat, mint a besamel készítés vagy a rétegezés
magamra vállaltam. A közös művünk nagy sikerére való tekintettel, és hogy én is tudjak enni, gyártottam egy húsmentes
verziót többünk örömére:)
6 nagy vagy 8 kicsi adag:)
tepsi méret 35x20 cm
zöldséges raguhoz
25 dkg zöldborsó (az évszakra való tekintettel mirelit)
20 dkg hagyma
14 dkg sárgarépa
30 dkg gomba
2 tk. szárított vargánya por
kb. 10 dkg reszelt parmezán
kb. 17 dkg lasagne tészta
olívaolaj
só
bors
kakukkfű
1/2 üveg (130 ml) cukkini "zakuszka"
1/2 üveg (130 ml) nagyon sűrű házi paradicsompüré
besamelhez:
1 liter tej
6 dkg liszt
10 dkg vaj
só
szerecsendió
bors
A zöldségeket megtisztítottam, megmostam és apróra
feldaraboltam. A hagymát olíva olajon megdinszteltem
majd hozzáadtam a sárgarépát és folytattam a dinsztelést, majd a zöldborsót és
végül a gombát. Sóztam borsoztam, majd a hozzáadtam a „zakuszkát”, paradicsomot és
belekevertem a vargánya port.
Elkészítettem a besamelt:A vajat felolvasztottam, a lisztet világosra
pirítottam, közben a tejet felforraltam, majd folyamatos keverés mellett a
tejet fokozatosan ráöntöttem, és besűrítettem a mártást.
A sütőt 180 C-ra
előmelegítettem, a tepsit kikentem olívaolajjal, majd beletettem egy réteg
lasagne lapot. A besamel negyedét egyenletesen elosztottam a lapokon, majd a
ragu negyede következett, meszórtam reszelt parmezánnal, és így folytattam,
amíg a hozzávalók elfogytak. A tetejéte lasagne lapok, besamel és reszelt
parmezán került.
40 percig sütöttem. A hivatalos verzió szerint pihentetni
kell sütés 1-2 órát majd forrón tálalni (ez nekem rejtély, hogy mitől lesz
forró, ha nem melegítjük fel:))
. Én 20 percig pihentettem, felszeleteltem, így kicsit nehezebb volt, és nem
minden szelet őrizte meg a formáját:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése