2014. március 23., vasárnap

Békamentés FarmosonElérkezett a tavasz ezt több szempontból is öröm, de elérkezett a Békementés ideje is. Miért van erre szükség? A 311-es út építésénél nem vették figyelembe, az itt élő barna ásóbékák igényét, akik egy évben kétszer az út egyik oldalán lévő vizes élőhelyükről ősszel áthaladnak az erdős területek felé, hogy ott elássák magukat. Majd tavasszal a szaporodás ösztönét követve visszavándorolnak a peterakóhelyre. Az út kettévágja az előhelyüket, emiatt évente sok béka esik áldozatul. Ezt enyhítendő a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén évek óta folyik békementő akció. Az úttal párhuzamosan kerítést építenek, majd kb.10 méterenként vödröket helyeznek el, amiknek nedves földet tesznek az aljáral, amibe a békák beleesnek. A nedves föld megvédi a békákat a kiszáradástól, amíg megérkezik a segítség. Az ásóbékákon kívül vöröshasú unkák, levelibékák, varangyok, gőték is vannak a megmentendők között.
Mit csinál egy békamentő vagy csoport? Kap egy vödröt vagy létszámtől függően többet, egy összeíró ívet. Bemutatásra kerül, hogyan kell átkotorni a vödörben lévő földet, hogy az esetlegesen beleesett és magát elásó béka megmentésre kerüljön. Ezután nincs más dolga, mint sorban áttúrni a vödröket és dokumentálni a megmentett békák mennyiségét és faját. (A leásott vödörhelyek számozottak), majd átszállítani a szaporodási helyre. Kb. ennyi. A megmentett példányok száma 252 db, sajna elég száraz idő volt, de Mindenki nagyon élvezte.
Utána nincs más dolga a békamentőnek, mint átsétálni/autózni/buszozni a Vízparti Élet Házába és kicsit jobban megismerkedni a környék elővilágával:)
A pontosítás érdekében a szemét kell nézni. Hosszú pupilla - ásóbéka. (egy nagyobb és kisebb példány)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése