Hozzávalók:
15 dkg köles
½ kicsi zsenge cukkini vagy sárga patiszon
1 sárgarépa
2 piros husú paprika
1 fehér husú paprika
1 újhagyma vagy ua.póréhagyma
3 dkg reszelt sajt (parmezán)
1 csokor petrezselyem
1 tojás
2 főtt kemény tojás
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 ek. olivaolaj
1 ek.lenmag ( elhagyható)
2-3 ek. szezámmag (elhagyható)
só (ízlés szerint)
örölt szines bors
Elkészítés:
Két toját keményre főzünk, megtisztítjuk és felkockázzuk.
A hagymát feldaraboljuk, a sárgarépát, patiszont (ha zsenge, nem kell eltávolítani a héját) , paprikát kockákra vágjuk.
A sajtot lereszeljük. A petrezselymet apróra vágjuk.
A hagymát az olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a répát és folytatjuk a dinsztelést, majd beletesszük a többi zöldséget és még pár percig folytatjuk a dinsztelést.
A kölest megmossuk és a zöldségekhez adjuk és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Megsózzuk és lassú tűzön puhára főzzük. Ha szükséges adunk még hozzá vizet.
Az elkészült kölesbe belenyomjuk a fokhagymát, a feldarabolt tojást, a lenmagot, 2 ek. szezámmagot (1 ek. az aljára és tetejére kell), a felvágott petrezselymet, sajtot, borsozzuk és jól összekeverjük.
A tojást felverjük és a masszába keverjük.
A sütőedény alját megszórjuk szezámmaggal, és az elkészült masszát beletesszük (jelen esetben egy 16x23x6 cm kerámia tepsi), megszórjuk a tetejét szezámmaggal és megsütjük.
180 C-on kb.50 perc (nem előmelegítve)
Brutálisan laktató. Régen nagyon szerettem a zöldségfasírtokat, de már nem eszem olajban sült cuccokat, ennek pótlására készült a tepsis változat. Szombaton nem volt már időm elkészíteni a mángoldhoz, ma meg nem volt már időm a mángolddal babrálni, így paradicsomos káposztával ettük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése