2013. július 3., szerda

Alma-bodza-rózsaecet, Rózsás-almaecet, ribizli-cseresznye-meggyecet, és még sokféle
Még tavaly tanulmányoztam az ecetkészítést, de eléggé munkásnak itéltem a folyamatot, a gyümölcs összezúzása, préselés stb. , de ez valószínűleg inkább akkor kerül elő, ha nagyobb mennyiségű ecet készül. Pár liter házi használatra készülő gyümölcsecet  technológiája lényegese egyszerűbb.  A másik visszatartó ok az volt, hogy az almaérés ideje ősszel van, a hőmérséklete sokszor alacsony, ami nem kedvez az erjedésnek, és  nem akartam  hetekig ezer muslincát a lakásban.  Sokféle ecetkészítési mód ismeretes. A paraszti háztartásokban szőlőtermelő helyeken borecetet, egyéb helyeken inkább gyümölcsecetet készítettek. A borecet készítésére is többféle eljárás ismeretes én most azokra nem térek ki. A gyümölcsök közül leginkább leginkább almaból, vadalmából és vadkörtéből készítettek ecetet . A gyümölcsecetek készítésének is több alternatívája létezik az egyik, amikor magából a gyümölcsből készül az ecet , a másik készítési mód, amikor gyümölcsöt érlelnek  borecetben. Természetesen alig van  régi szakácskönyv, ahol ne szerepelne az ecetkészítés valamilyen formában, borecet, gyümölcsös borecet, borecet különböző fűszerekkel ízesítve valamint borecet  fűszerekkel és gyümölccsel. Fűszerezték virággal ibolyával, gyöngyvirággal is az ecetet. (A gyöngyvirágot kicsit furcsának találom, mivel minden része mérgező) . Az én eceteim erjesztéses  módszerrel   készültek.
 A bodza-rózsa-almaecet félig a véletlen műve, a végcél  lekvár lett volna, de közben átalakult a folyamat ecetkészítéssé:) Korábban olvastam, hogy pl. a megromlott (erjedt) befőttekből, lekvárokból is készíthető gyümölcsecet. 

Alma-bodza rózsaecet
A lekvárt nem főztem meg teljesen még vacakoltam valamin, így egyszercsak el kezdett erjedni. Beletettem egy dunsztos üvegbe és  összedaraboltam még annyi almát, hogy  1 kg legyen a súlya, majd a gyümölcs súlyával azonos mennyiségű  langyos vizet öntöttem hozzá. Minden nap átkevertem, a gyümölcs kicsit puhult az erjedés hatására. Gumikesztűt húztam  és jól összenyomkodtam.   Nem tudom ez mennyire kellett vagy nem, ezzel az volt a célom, hogy minél több minden kijöjjön a gyümölcsből.  Közben beledobtam egy maréknyi vörös rózsát, mert kíváncsi voltam, hogy mennyiben fog ez változtatni a színén, ízén. Kb  10. nap múlva átszűrtem és kinyomkodtam. Ehhez  az 1. lépcsős szűrt ecethez hozzáadtam a cukrot, újra üvegbe tettem lekötöttem és érleltem.  Mivel nem tudtam tökéletesen átszűni, így a szűrést követően üledék képződött az alján.  Kb.4 hét alatt letisztult és egy kocsonyás anyag képződött a tetején. A  kocsonyás hártyát leemeltem, az ecetet egy sűrű szövésű  anyagon átszűrtem.  Hagytam újra ülepedni  (ez több óra) és újra átszűrtem, de már azokba az üvegekbe, amikben tárolni akartam.  Az üveg alján lévő üledéket és a kocsonnyás anyagot egy üvegben félretettem. Mivel közben  Erdődőkóstolónál  olvastam, hogy nem zárta le az eceteket, nehogy beinduljon újra az erjedés, és meglepetés érje, így én is csak egy papírlappal zártam le.
Már volt ecetkészítési tapasztalatom:), és kiderült, hogy a gyümölcs kipréselése és aprítása nem olyan munkás, mint amilyennek első, második olvasatra tűnt, az íze pedig  finom, nagyon hűsítő vízzel vagy ásványvízzel hígitva, esetleg kevés mézzel ízesítve, így nekiálltam a következő ecet készítésének.

Rózsás almaecet
1 kg alma
1 liter víz
20 rózsa szirma
20 dkg cukor

Az első ecetnek nagyon szép lett a színe a hozzáadott rózsától, így a következő ecetbe már elég sokat beletettem.  Itt már nem véletlenszerűen dolgoztam, hanem nagyjából ennek a receptnek az iránymutatása alapján 
Az almát megmostam, feldaraboltam, a rózsákat leöblítettem. Egy nagy dunsztos üvegbe beletettem és 1 liter vizet öntöttem rá.

 Arra érdemes figyelni, maradjon hely az üvegben, ha beindul az erjedés,   meglepetések érhetnek bennünket. A kenyérnek gondolom az a szerepe, hogy beindítsa az erjedést, én azt nem tettem rá, mert azt a korábbi időkben sem alkalmazták.( Nem mindha  rózsát tettek volna bele, de a rózsa itt elsősorban az ecet  színét adja.  Nem akarom misztifikálni, de a színén túl az ecetbe belekerül a rózsa információja is, így nemcsak egy színezett almaecet lesz, hanem több annál, energetikailag a rózsa gyógyereje is benne lesz.:)). Lekötöttem, meleg helyre tettem és beletettem az előző ecetkészítés során képződött kocsonyás anyagot és az üledéket is. Minden nap átkevertem, a gyümölcs kicsit puhult az erjedés hatására. Gumikesztűt húztam  és jól összenyomkodtam.

10.nap után leszűrtem, hozzáadtam a cukrot, újra lekötöttem és hagytam pihenni. Néha megkóstoltam. Kb.4 hét alatt letisztult és egy kocsonyás anyag képződött a tetején. A  kocsonyás hártyát leemeltem, az ecetet egy sűrű szövésű  anyagon átszűrtem.  Hagytam újra ülepedni  (ez több óra) és újra átszűrtem, de már azokba az üvegekbe, amikben tárolni akartam.  Az üveg alján lévő üledéket és a kocsonnyás anyagot egy üvegben félretettem a következő ecethez, ami most a cseresznye-meggy-ribizli, de készül egy meggy és csak cseresznye is.:)

Az első elkészült ecetem lassan egy hónapos, valóban minél tovább áll annál erősebb.

Biztos mindenki tudja, hogy az almaecet számos pozitív élettani hatással rendelkezik, valamint súlykontrollhoz is szokták alkalmazni, de aki még véletlenül nem hallott volna erről, itt  bővebben olvashat róla.„A kukoricza csutkából, a szőlő zöld indójából, a kukoricza szemekből, a lencséből, az aszalt somból és aszalt meggyből tiszta eczet-ágyat lehet késziteni. Egy hatliteres üvegbe eczet ágyhoz való anyagot készitsünk, két liternyi tömeget; a fent irt anyagokból akármelyiket választhatjuk. Tegyünk egy tálba és öntsünk reá 2 liter boreczetet, mely buzgó forró legyen. Hagyjuk az eczetet az ágyával együtt kihűlni, azután öntsük mindenestől egy hat literes eczetes üvegbe; tegyünk hozzá két fakanálnyi mézet és egy pár liter eczetességre hajló bort. Félig töltve, csak egy kis fátyol ruhával bekötve hagyjuk az eczetet 2-4 hétig, hogy minél jobban megsavanyodjék. Csak akkor töltsük tele az üveget borral, ha megkóstolván, érezzük, hogy már nagyon jó savanyu lett az eczetágyon lévő bor. Egy-két hónapig nem czélszerű hozzá nyulni az ilyen fiatal eczethez; de ha egyszer az ágya jó erőssé vált, minden hónapban, le lehet tölteni róla 4 liter eczetet. Helyébe azonban rögtön öntsünk ugyanannyi bort. Ha igy gondosan kezelve bánunk az eczettel, soká nem romlik el és mindig elegendő, igen izletes főzni való eczetet szolgáltat. Egy kisebb háztartásnak két üveg eczet untig elég.”

Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv itt elérhető.

„XVII. FINOM SZAGOS ECZETEK KÉSZÍTÉSE.

1080. Málna eczet.

Dörgölj el nagyjából 2 font) érett málnát, tedd bő szájú üvegbe és ontsd fel 4 font felforralt finom boreczettel, s hagy jól bedugaszolva 8 napig ülepedni. Azután ontsd le az eczetet, hagyd ismét magában megülepedni, s végre szürke itatós papíron át hagyd egy casserolba

leszűrődni; most forrald fel, habozd le jól, ontsd messzelyes palaczkokba, melyek egészen megtöltendők és holyaggal lekötendők.

1081. Földi eper eczet.

Épen úgy készül mint a málna eczet.

1082. Meggy eczet.

Végy vadmeggyet, szemeld le száraikról, mozsárba törd meg magvastól, tölts meg vele 1 üveget félig, tégy bele kevés egész fahéjat s néhány szegfűszeget, töltsd fel jó boreczettel, dugaszold be jól és hagyd 8 napig a napon ülepedni; szűrd át aztán nemez kalapon, töltsd messzelyes üvegekbe s dugaszold és szurkold le jól.

1083. Növény eczet.

Tégy egy nagy üvegbe, rozmarin virágot, levendula virágot, száraz czitrom- és narancshéjat, basalikumot, kakukfüvet, zsályát, csombort, szerecsendió virágot, onts rá kevés czitrom olajat; adj hozzá fahéjat, szegfűt, vörös csöves paprikát néhányat, szerecsendióvirágot és galanga gyökeret, töltsd tele erős boreczettel és hagyd 14 napig állani; azután bánj vele mint a meggy eczettel.

1084. lmely montica eczet. (Bertram.)

Szedd levelét 50 csomó imely montikának, 2 csomó czitrom fűnek, 3 csomó petrezselyemnek, 1 csomó borsvirág fűnek, adj hozzá 2 lat bodzavirágot 20 szem borsot, szegfűszeget, 1 szerecsendiót, gyömbért 1 czitrom héjat és 1 késhegynyi timsót, tedd mind ezt egy nagy 10 pintes üvegbe, onts rá 10 pint jó boreczetet és hagyd 14 napig állani, s készítsd el mint a meggy eczetet.

1085. Tárkony eczet salátához.

Szedd meg június hóban a friss tárkonyt, szedd le leveleit, tedd üvegbe és töltsd fel jó bor eczettel és készítsd el mint a meggy eczetet.

1086. Tárkony eczet becsináltak és mártásokhoz.

Az előbbeni tárkony eczethez tégy még 10 darab hámozott, kétfelé vágott mogyoró hagymát, 4 babér levelet, 6 cső vörös paprikát, 10 bors szemet és 6 szegfűszeget; s készítsd el mint a meggy eczetet.

1087. Ibolya eczet.

Az ibolyának míg egészen friss, szedd le szárait, töltsd meg vele negyed résznyire az üveget, onts rá finom boreczetet és hagyd 1 hónapig meleg helyen állani, azután készítsd el, mint a meggy eczetet.

1088. Gyöngy-virág eczet.

Épen úgy készül mint az ibolya eczet. (Ez érdekes, mert a gyöngyvirág minden része mérgező) Erdőkóstoló, mit gondolsz erről?

1089. Jó boreczet.

A jó fehér bort itczés üvegekbe dugatlanul tedd ki a forró nap hevére 8 napig és a legerősebb s legfinomabb boreczet lesz belőle.”

Medve Imre:A magyar gazdasszony teendői a közéletben házban és konyhában - Kézi és segédkönyv nők és hajadonok számára c itt elérhetó

Ezt a könyvet (Collner Vince patikus praktikái:)) nemrég találtam , van benne mindenféle, többek között nagyon sokféle ecetkészítési mód is.

  

Erdőkóstoló ecetei

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=511318995583697&set=a.367768426605422.74218.315587761823489&type=1&theaterMági orgonaecete (erről kicsit lecsúsztunk)
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/05/ecet-es-orgona.html

2 megjegyzés:

  1. A gyöngyvirág minden része mérgező, én is úgy tudom, virágát se használja senki ecethez.

    VálaszTörlés