Nem vagyok befőzős, befőtteket meg végképp nem szoktam, de
tavaly rengeteg alma lehullott, amivel valamit kezdenem kellett. Közben voltak
még egyéb gyümölcsök is, amik bármennyire finomak is voltak, már rá se bírtunk nézni. Mivel a fagyasztó
kapacitás véges, így valamilyen más tartósítási megoldásra volt szükség. Lett belőlük befőtt. Gondoltam, ha levest főzök belőle végül
is mindegy, hogy előzőleg már volt hőkezelve, inkább csak az édesítés volt a
probléma, de gondoltam semmi bajunk nem lesz annyi cukortól, ami belekerült.Nem akartam büntetősre venni, hogy csak vízben tegyem el. Amikor felbontottam, az lepett meg, hogy sokkal
édesebb a lé, mint ami a hozzáadott cukortól várható lenne. Néhány befőtt
levesben végezte csak úgy hidegen leturmixoltam tejszínnel vagy tejföllel, de
volt amit befőttként ettünk meg.
Szóval a tavalyi nagysikerű befőtt projekten felbuzdulva, az
idén már nagyobb lelkesedéssel fogtam hozzá a befőttek készítéséhez. Közben egy új
technológiával bővült az ismeretem a saját lében történő eltevéssel, erre van recept
Czifra féle 1840-es szakácskönyvben és Kapitán
Mária házi tartósítás könyvében is.
Ezt a módszert a cseresznye és meggy eltevésekor már teszteltem.
Két problémám van ezzel az eltevési móddal:
1. ha teletöltjük
az üvegeket gyümölccsel, nem enged annyi lét, ami ellepné a gyümölcsöket, így
azok majd felbontásnál nem lesznek annyira guszták. (próbálkoztam, hogy kevés
vizet öntök rá, hátha úgy befedi a lé, de nem jött be).
2. nem
minden gyümölcsöt lehet a gyümölcs roncsolódása nélkül lenyomkodni az üvegbe,
ilyen például a nektarin is, így a dunsztolás során annyira összeesik, hogy
gyakorlatilag félig lesz az üveg. Ez amiatt probléma, mert sokkal több üveg
kell, és hely a félig lévő üvegeknek. (Mert nemcsak a fagyasztó kapacitás véges)
De a fő problémám, bár nem lehetek benne
biztos, de feltételezem, hogy meg fog barnulni és puhulni a tetején a gyümölcs
és a fél üvegből a felét ki kell majd dobni:(
Nektarin saját lében
A barackokat megmostam elnegyedeltem
a jobb helykihasználás okán szépen belehelyeztem az üvegbe, jó stzorosan, hogy lehetőleg a legtöbb barack beleférjen. Nyomkodni nem nagyon lehet, majd lezártam. A fazékba beletettem egy edénytároló lapot (jobb hőelosztás), rátettem az üvegeket, vizet
öntöttem rá, úgy hogy kb. 1 cm-re kilógjanak a vízből. Fokozatosan melegítettem,
kb.20 percnél érte el a forráspontot, innen még 20 percig gőzöltem. (Teljes takarékra tettem a gáz, a fazekat lefedtem, a víz gyöngyözött a fazékban). A vízben
hagytam kihűlni. Azt nem tudom milyen lett, de a tele üveg a felére esett össze. A cseresznye és meggy is összeesett és nem engedett annyi lét,
ami befedte volna a gyümölcsöket.
Nektarin befőtt cukormentesen
Nagyjóból tudtam, hogy nem a fenti lesz a járható út. A tavalyi befőttek adták az ötletet, hogy cukormentesen tegyek el befőtteket. A gyümölcsök főzés közben engedtek a cukortartalmukból és a végkifejlet sokkal édesebb lett, mint a cukrozott lé. Az érett, de nem puha barackokat megmostam,
elnegyedeltem, 2 kg gyümölcshöz 1,5 liter vizet forraltam, majd beletettem a
gyümölcsöket. Forrástól számítva még 10 percig főztem. Egy villával
üvegekbe rakosgattam a barackokat úgy, hogy kb. 1,5 cm hely maradjon. Teljesen
tele töltöttem lével, vártam keveset, amíg leszivárgott, és újra tele tettem
lével. Ezt többször megismételtem. Lezártam az üvegeket, fejtetőre
fordítottam, száraz dunsztba tettem és
ott hagytam kihűlni. Ebből 3 db 720 ml. üveg befőtt lett. Azt remélem, hogy a baracktól elég édes lesz. Az, hogy cukor nélkül elállnak-e, nem kérdés, inkább azon aggódom, hogy sikerült-e légmentesen lezárnom őket:).
(Még nem minden üvegnél sikerült eltérnem, függetlenül attól, hogy ugyanannyi gyümölcsöt tettem bele és vélhetően ugyanannyi folyadékot, hogy rendesen befedje a lé a gyümölcsöt. A gyümölcsök a dunsztolás alatt még magukba szívnak a léből, hiába töltöm teljesen tele az üvegeket valahogy mindig több kellene.)
Az üvegekkel kapcsolatos előkészítésről itt.
További befőttek:
Vegyes befőtt
Alma befőtt
Nektarin befőtt
Levendulás körte és őszibarack befőtt
(Még nem minden üvegnél sikerült eltérnem, függetlenül attól, hogy ugyanannyi gyümölcsöt tettem bele és vélhetően ugyanannyi folyadékot, hogy rendesen befedje a lé a gyümölcsöt. A gyümölcsök a dunsztolás alatt még magukba szívnak a léből, hiába töltöm teljesen tele az üvegeket valahogy mindig több kellene.)
Az üvegekkel kapcsolatos előkészítésről itt.
További befőttek:
Vegyes befőtt
Alma befőtt
Nektarin befőtt
Levendulás körte és őszibarack befőtt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése