Itt már nagyon rutinos befőtt befőző voltam és tudtam,
hogy szebbek lesznek a befőttek, ha a körtéket elnegyedelem:). .
Érett, de
kemény gyümölcsöket választottam, megmostam, az őszibarack bőrét lehúztam, vagy
ahol nem jött onnan egy éles késsel lehámoztam, majd újra megmostam. A nagyobb barackokat
elnegyedeltem a kisebbeket félbe vágtam.
A körtét is meghámoztam, hosszában félbe vágtam, a
magházat eltávolítottam, majd a fél körtéket szintén hosszában elvágtam.
1,5 liter vizet feltettem forrni, közben egy másik
fazekat (ebben szoktam gőzölni) előkészítettem, vizet öntöttem bele úgy, hogy
az üvegek kb 1/3 részéig merüljenek majd el benne első menetben, fel
tettem lassú tűzön melegedi.
Előkészítetettem az üvegeket és a tetőket is.
A "szirup" víz felforrt, belefacsartam egy
citrom levét, hogy ne barnuljanak meg a gyümölcsök, (jó pici citromsav is)
beletettem a körtéket és kb.10 percig hőkezeltem. Egy villával beleügyeskedtem
az üvegekbe (tényleg ügyeskednem kellett, mert hosszú, keskeny üvegekbe tettem),
egyenletesen elosztva a gyümölcs mennyiségét az üvegek között. Az üvegeket
beletettem a gőzölőfazékba, rátettem a tetejét, nem csavartam rá csak annyira,
hogy a következő réteg gyümölcsnél meg tudjam fogni és kiemelni. Ennek a
gőzölőfazekasdinak az volt a célja, hogy melegen tartsam a már elkészült
gyümölcsöket. Jött a következő gyümölcs, "szirupba", hozzáadtam 1 tk.
friss levendulavirágot, hőkezelés, az aktuálisan megtöltendő üveget kiemeltem a
gözőlőfazékból (szigorúan kesztyűvel), tető le, gyümölcs bele, tető vissza,
vissza a fazékba, következő üveg.) A végén feltöltöttem az üvegeket a lével,
kicsit vártam, hogy leszivárogjon, újra tettem rá, hogy teljesen tele legyen
(mert a gyümölcs még magába fog szívni a léből),lezártam, fejtetőre
fordítottam, száraz dunsztba tettem és ott hagytam kihűlni.
Kb. 2 kg gyümölcsöt dolgoztam fel, amiből
átlag 3 db 720 ml-es üveg lett.
További befőttek:
Az üvegek előkészítéséről itt
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése