Szinte az egyik legismertebb gyógynövény számtalan
felhasználási módja létezik. Ezek közül talán legeltejedtebb a tea és a lekvárkészítés. A csipkebogyónak
magas a C-vitamin tartalma, emiatt a téli időszakban napi 1-2 csésze tea
elfogyasztásával hozzájárulhatunk szervezetünk folyamatos C-vitamin
szükségletének biztosításához.
Hogyan kell csipkebogyóteát
készíteni?
Hogyan készül általában a csipkebogyó tea? Hideg áztatással
vagy forrázattal. Mindkét módszernek van előnye és hátránya.
Hideg áztatás, a
csipkehúst (magozott bogyó) 6-8 órára langyos vízbe áztatják, majd szűrik,
esetleg mézzel ízesítik és fogyasztják. (vannak olyan vélekedések, hogy rövidebb
ideig áztassuk, mert elszaporodhatnak benne nemkívánt baktériumok)
előnye: gyümölcshús
C-vitamin tartalma nem károsodik
hátránya:a
gyümölcshúsban lévő egyéb hőre oldódó hatóanyagok nem kerülnek kivonásra és így
sok értékes anyagot elpocsékolunk. (Tételezzük fel, hogy nem vagyunk olyan
takarékosak, hogy a teakészítés során leszűrt gyümölcshúst összegyűjtjük
későbbi feldolgozásra).
Forrázat vizet
forralnak és a csipkehúsra öntik, lefedik, amikor langyosra hűlt mézzel ízesitve vagy ízesítés nélkül fogyasztják.
előnye:a
gyümölcshúsban lévő hőre oldódó anyagok kivonásra kerülnek.
hátránya: a C-vitamin
hőérzékeny, emiatt a tea legértékesebb hatóanyagának nagyrésze elvész.
Hogyan kell tehát csipkebogyóteát
készíteni? A két módszer ötvözésével.
Egy kévéskanál csipkehúst (magozott csipkebogyó) 6-8 órára 2
dl langyos vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. Ezt követően 2 dl vizet forralunk és
a leszűrt gyümölcshúst leforrázzuk, lefedjük, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Amikor
langyosra hűlt a két teát összeöntjük és mézzel ízesítjük vagy ízesítés nélkül
fogyasztjuk.
Hogyan készítsük ha csak
szárított bogyónk van?
A bogyót felhasználás előtt egy mozsárban zúzzuk össze és a
fentiek szerint járjunk el. Az elkészült teát ebben az esetben egy filteren szűrjük le fogyasztás előtt.
(A bogyóban lévő szőrök gyomorproblémákat okozhatnak)
Egészségünkre:)
Csodás összefoglalás!!!! Nagyon szeretem a természet kincseit! Most morzsolgatom a szárított fűszereimet..)
VálaszTörlésKöszönöm:). Sokan vagyunk így ezzel:). Szuper, milyen fűszernövényeid vannak?
TörlésNagyon jó, éppen a napokban végeztem a magozással. Ha teakeveréket szeretnék gyártani pl hibiszkusz,csipkebogyó,bodza, még milyen gyógynövényt, és milyen arányban tudok hozzáadni? 4-éves gyerköc is ihatná! Előre is köszi a segitséget:))
VálaszTörlésÉn nem értek egyet azzal a vélekedéssel, hogy megelőzésképpen igyunk gyógyteákat egy-két kivételtől eltekintve, azokról fogok mostanában írni. Az egyik kivétel a csipkebogyótea, mivel magas a C-vitamin tartalma amire folyamatosan szüksége van a szervezetnek. Mivel a csipkebogyó hőérzékeny jobb külön kezelni és nem keverékben alkalmazni. Én gyereknek inkább valamilyen gyümölcsből pl. almából készült teát adnék és azt is fűszerezés nélkülit (fahéj, szegfűszeg, gyömbér). Felnőtteknek sokféle fűszeres teát lehet készíteni, de a fűszerek esetén is figyelembe kell venni kontraindikációkat. Pl.ezeket http://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2011/11/gyumolcstea.html
Törléshttp://ezmegaz-krinsz.blogspot.hu/2011/12/karacsonyi-ajandek-teak.html
Kívánok Neked és családodnak békés, áldott ünnepet! :)
VálaszTörlésKöszönöm. Nektek is boldog karácsonyt kívánok!:)
VálaszTörlés