Oldalak

2013. április 11., csütörtök

Napi határ

Ma nagyon nagy öröm ért, több olyan növényt is sikerült szednem, amit korábban hiába kerestem, illetve nem is reméltem, hogy itt találni fogok. Lesétáltam a rétre friss csalánért és tyúkhúrért gondoltam kicsit feldobom a salátámat, bekukkantottam az erdőbe, még szerencse, hogy kesztyű, zacskó és olló mindig van nálam:) A kucsmagombát szinte kaszálni lehet.

Tavaly a keréknyomban volt az nagy útifű, vajonlesz itt még valami?

A mocsári golyahír is előbújt, sőt a kép alsó részén látszanak a sárga bimbók.
Itt tart a bodza, nagyon bele kell húznia:)



martilapu

A víz útja.
Ez hogy került a fenyvesbe? Ok, sejtem:)



Végre találtam zamatos turbolyát:)
És a kucsmagomba:)



Itt (is) terem és a kökény alatt is, de oda nem másztam be érte:)


Itt tart a kökény. Tavaly ez volt.
82 dkg



 Kucsmagomba tartósítás és több recept itt

Jókaiék így ették:)

"Ki kell választani a lehető legnagyobb és egyenlő formájú kucsmagombákat. Mossuk meg alaposan, de óvatosan, nehogy összetörjenek. A szárát ki kell húzni és nem vágni, hogy szép kerek lyuk maradjon a helyén. Ezen üreget töltsük meg felvert galuskával: Két személyre egy tojást számítsunk, üssük azt tálba, tegyünk minden tojáshoz egy kis diónyi zsírt, kevés sót és kevés tört borsot. Annyi liszttel keverjük fel, hogy a tészta ne legyen puha, hanem a kanállal nehezen bár, de kavarható legyen. Miután e töltelékkel minden gombát megtöltöttük, készítsünk egy fazékba sós vizet, minden személyre 2 deczit számítván. Tegyük forrni és ha buzog, rakjuk bele a megtöltött kucsmagombákat. Tíz percig kell főzni. Készítsünk hozzá egy tojásnyi zsírból és egy nagy fakanál lisztből szép piros rántást. Ha már forró a rántás, öntsünk bele egy pohár hideg vizet, hogy csomós ne legyen; azután rögtön fordítsuk a gomba közé, forraljuk a rántással is 5 percig, aztán vegyük el a tűzről tálalásig. Töltsük mély tálba és frissen főtt, meleg szép szeletekbe vágott marha-nyelvet adjunk mellé."
 


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése