Nagyon nagy köszönet Javas Zsuzsának ezért a receptért. Az első találkozásnál még nem is gondoltam, hogy ekkora karriert fog befutni nálam ez a recept. Az első elkészítés után láttam csak meg a benne rejlő lehetőséget és azóta csak gyártom csak gyártom az alap verziót (medvehagyma+olíva olaj):) és szinte jolly joker-ré vált az ételek készítésénél. Mindenkinek nagyon ajánlom, mert hosszú időre megoldható vele az ételek ízesítése és szinezése.
Miért jó, ha pestot készítünk és nem fagyasztjuk?
- Mert azonnal felhasználható (nem kell olvasztgatni stb)
- könnyen szabályozható a felhasználandó mennyiség,
- mivel nincs hőkezelve (fagyasztva sem) és nem is szükséges felhasználásnál hőkezelni, sok vitamint és enzimet tartalmaz.Ha az elkészült ételhez adjuk ezek a pozitív tulajdonságai megmaradnak:)
1 csokor medvehagyma
olívaolaj ( amivel le lehet turmixolni )
só
A hagymát megmossuk, alaposan lecsepegtetjük, kicsit összevágjuk és leturmixoljuk. Annyi olivát adunk hozzá, ami a turmixoláshoz szükséges. Kicsit sózhatjuk, a só tartosít. Üvegbe tesszük, és kevés olajat még töltünk a tetejére. Lezárjuk és kész.
Ebből kb 250 ml medvehagyma pesto lesz
A végén kicsit leegyszerűsítettem a technológiai folyamatot. Az új technológiai folyamatom a következő:):
A leveleket nagyon apró darabokra vágom, beleteszem az üvegbe és olajat öntök rá. Kicsit később ránézek és ha szükséges még feltöltöm olajjal.
Ezzel a módszerrel medvehagyma olajat is készíthetünk, mivel a gyógynövények hatóanyagainak olajos kivonásának hasonló a módja. A drogot (ami a hatóanyagot tartalmazza, virág, szár, gyökér vagy levél) üvegbe helyezzük és olajat öntünk rá vagy napos vagy árnyékos helyen tároljuk és néha felrázzuk, jelen esetben a levél a drog és sötét helyen tároljuk. Pár hét alatt elkészül, leszűrjük az olajat, a medvehagymát pedig szabadon felhasználjuk:)
Készítettem már korábban körömvirágból, levendulából, rózsából olajat, amit krémek készítéséhez és fürdéshez használtam fel.( Akit ez a téma bővebben érdekel az Antalvali.com-on a Boszorkánykonyhában talál recepteket.)
Még nem késő hozzáfogni:)
Mindenhol csak medvehagyma. De tetszik! :)))
VálaszTörlésGondoltam hogy unalmas:)Én pl. áprilisban egy-két kivételtől eltekintve csak medvehagymás ételeket postoltam. Számomra az az izgalmas, hogy kicsit változtatok az összetevőkön vagy az arányokon és rögtön egy másik ételt kaponk.
VálaszTörlésEz meddig tartható el?
VálaszTörlésEgy évig eláll hűtőben. Még van egy kicsi a tavalyiból.
VálaszTörlés