Igazándiból nagyon régen szemezek Gizi kókuszkrémes sütijével. Ma szívem szerint a kekszeket kókuszkrémmel töltöttem
volna meg, de a napokban főztem gesztenyét és csak a felét
használtam el a golyókhoz , így a maradék gesztenyemasszával kellett valamit kezdenem.
Gondolkodtam, hogy gesztenyés kekszet sütök, vagy pudinghoz használom fel, végül arra jutottam,
hogy egyszerű vaníliás kekszeket sütök, amit gesztenyekrémmel töltök meg.
Kekszhez
15 dkg zabpehely
10 dkg liszt (fehér tönköly)
10 dkg vaj
6 dkg nádcukor
1 tojás (nagy) én közepeset használtam
1 tk.szódabikarbóna
1 csipetnyi só
1 rúd vanília
kb.1 ek.tej
A zabpelyhet ledaráltam, hozzáadtam a lisztet sót,
szódabikarbónát, cukrot, a vaniliát felhasítottam és a magokat belekapartam.
A tojást kicsit felvertem a lisztre öntöttem. A vajat beleszeleteltem. Az egészet megpróbáltam összedolgozni, eléggé
morzsálódott és nem akart összeállni.
Nagyobb tojás kellett volna vagy a tojás fehérjét felvernem habnak,
akkor könnyedén összeáll, így pici tejet tettem hozzá és összedolgoztam. Hideg
helyre tettem és közben elkészítettem a krémet.
krémhez (ezek kb.
mennyiségek)
15 dkg gesztenyemassza
3 tk.méz
3 dkg vaj
3 ek.rum
Mivel a massza pár napja készült, emiatt pici tejszínt
öntöttem hozzá és folyamtos keverés mellet újraforraltam. Amikor lehűlt
hozzáadtam a vajat 1tk. mézet 1 ek.rumot és robotgéppel habosra kevertem. A Testvérem
épp itt volt a műveletnél, a kóstolást rábíztam, vele állítottuk be a krém
édességet és rumosságát:) Újabb kanál méz és rum, keverés, kóstolás, újabb
kanál méz, rum keverés, kóstolás. 3-3-nál volt elég édes és rumos.
A tésztát lisztezett munkafelületen kb.3 mm. vastagságúra
kinyújtottam és (nálam) legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszúrtam. A lehullot
darabkákat összegyúrtam, kinyújtottam és kiszúrtam. Pontosan 50 db keksz lett.
Sütőparírral bélelt tepsire raktam, a sütőt előmelegítettem
200 C és kb.7 perc alatt szép világosra sütöttem.
Amikor kihűltek megtöltöttem őket a gesztenyés krémmel.
Csokit olvasztottam gőz felett és rácsurgattam a kekszekre. Ennyi