Szinte az egyik legismertebb gyógynövény számtalan
felhasználási módja létezik. Ezek közül talán legeltejedtebb a tea és a lekvárkészítés. A csipkebogyónak
magas a C-vitamin tartalma, emiatt a téli időszakban napi 1-2 csésze tea
elfogyasztásával hozzájárulhatunk szervezetünk folyamatos C-vitamin
szükségletének biztosításához.
Hogyan kell csipkebogyóteát
készíteni?
Hogyan készül általában a csipkebogyó tea? Hideg áztatással
vagy forrázattal. Mindkét módszernek van előnye és hátránya.
Hideg áztatás, a
csipkehúst (magozott bogyó) 6-8 órára langyos vízbe áztatják, majd szűrik,
esetleg mézzel ízesítik és fogyasztják. (vannak olyan vélekedések, hogy rövidebb
ideig áztassuk, mert elszaporodhatnak benne nemkívánt baktériumok)
előnye: gyümölcshús
C-vitamin tartalma nem károsodik
hátránya:a
gyümölcshúsban lévő egyéb hőre oldódó hatóanyagok nem kerülnek kivonásra és így
sok értékes anyagot elpocsékolunk. (Tételezzük fel, hogy nem vagyunk olyan
takarékosak, hogy a teakészítés során leszűrt gyümölcshúst összegyűjtjük
későbbi feldolgozásra).
Forrázat vizet
forralnak és a csipkehúsra öntik, lefedik, amikor langyosra hűlt mézzel ízesitve vagy ízesítés nélkül fogyasztják.
előnye:a
gyümölcshúsban lévő hőre oldódó anyagok kivonásra kerülnek.
hátránya: a C-vitamin
hőérzékeny, emiatt a tea legértékesebb hatóanyagának nagyrésze elvész.
Hogyan kell tehát csipkebogyóteát
készíteni? A két módszer ötvözésével.
Egy kévéskanál csipkehúst (magozott csipkebogyó) 6-8 órára 2
dl langyos vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. Ezt követően 2 dl vizet forralunk és
a leszűrt gyümölcshúst leforrázzuk, lefedjük, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Amikor
langyosra hűlt a két teát összeöntjük és mézzel ízesítjük vagy ízesítés nélkül
fogyasztjuk.
Hogyan készítsük ha csak
szárított bogyónk van?
A bogyót felhasználás előtt egy mozsárban zúzzuk össze és a
fentiek szerint járjunk el. Az elkészült teát ebben az esetben egy filteren szűrjük le fogyasztás előtt.
(A bogyóban lévő szőrök gyomorproblémákat okozhatnak)
Egészségünkre:)